Wat zijn chatbots?

Een chatbot is een computerprogramma dat is ontworpen om geautomatiseerde gesprekken te voeren met gebruikers via een chatinterface.

Wat zijn chatbots?

Wat zijn chatbots?

Een chatbot is een computerprogramma dat is ontworpen om geautomatiseerde gesprekken te voeren met gebruikers via een chatinterface. Chatbots kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals het verstrekken van informatie, het beantwoorden van vragen, het verwerken van bestellingen, het bieden van klantenservice en nog veel meer.

Chatbots worden vaak gebruikt in bedrijfsomgevingen omdat ze het mogelijk maken om 24/7 beschikbaar te zijn voor klanten en tegelijkertijd kosten te besparen. In plaats van dat een menselijke medewerker continu beschikbaar is om vragen te beantwoorden, kan een chatbot snel en efficiënt antwoorden geven op veelvoorkomende vragen. Bovendien kan een chatbot meerdere gesprekken tegelijkertijd voeren, wat de productiviteit verhoogt.

Welke soorten chatbots zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten chatbots: rule-based en AI-gedreven chatbots.

 1. Rule-based chatbots: Dit zijn chatbots die werken volgens vooraf bepaalde regels. Deze chatbot is geprogrammeerd om te reageren op specifieke commando’s of vragen en geven vooraf gedefinieerde antwoorden. Rule-based chatbots zijn relatief eenvoudig te programmeren en kunnen snel worden opgezet. Ze zijn geschikt voor eenvoudige taken zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen, het bieden van openingstijden of het bevestigen van afspraken.
 2. AI-gedreven chatbots: Dit zijn chatbots die gebruikmaken van machine learning en natuurlijke taalverwerking om de intentie van de gebruiker te begrijpen en contextuele antwoorden te genereren. Ze hebben dus de mogelijkheid om ingewikkelde gesprekken te voeren en zijn beter geschikt voor taken zoals klantenservice of verkoopgesprekken. Dit chatbot is complexer en duurder om te ontwikkelen dan rule-based chatbots, maar hebben ook een hogere mate van nauwkeurigheid en efficiëntie.

Naast deze twee soorten zijn er ook hybride chatbots, die gebruikmaken van een combinatie van regels en AI-technologie om gesprekken te voeren. Deze chatbots gebruiken regels om standaardvragen te beantwoorden en kunnen dan overstappen op AI-technologie om ingewikkelde vragen te beantwoorden. Dit maakt ze geschikt voor zowel eenvoudige als complexere taken.

Wat zijn de voor- en nadelen van chatbots?

Er zijn verschillende voordelen en nadelen.

Voordelen:

 1. Beschikbaarheid: Chatbots zijn 24/7 beschikbaar en kunnen op elk moment van de dag vragen beantwoorden. Hierdoor kunnen bedrijven hun klanten sneller van dienst zijn en de klantervaring verbeteren.
 2. Kosteneffectief: Chatbots zijn kosteneffectief, omdat bedrijven hiermee de klantenservice kunnen verbeteren zonder extra personeel in te huren. Een chatbot kan duizenden klanten tegelijkertijd bedienen en dat scheelt veel personeelskosten.
 3. Tijdbesparing: Chatbots besparen tijd voor zowel klanten als bedrijven. Klanten hoeven niet te wachten op een reactie van de klantenservice en bedrijven kunnen sneller vragen beantwoorden.
 4. Schaalbaarheid: Chatbots kunnen eenvoudig worden opgeschaald naarmate het aantal klanten toeneemt. Bedrijven hoeven alleen maar de capaciteit van de server te vergroten om meer klanten te kunnen bedienen.
 5. Personalisatie: Chatbots kunnen gegevens van klanten opslaan en gebruiken om gepersonaliseerde antwoorden te geven. Dit verhoogt de klanttevredenheid en versterkt de relatie tussen het bedrijf en de klant.

Nadelen:

 1. Beperkingen: Chatbots zijn beperkt in hun mogelijkheden, omdat ze alleen kunnen reageren op vragen waarvoor ze zijn geprogrammeerd. Ze kunnen moeite hebben om complexe vragen te begrijpen en contextuele antwoorden te geven.
 2. Gebrek aan menselijkheid: Chatbots missen de menselijke touch, waardoor sommige klanten zich niet begrepen of gehoord voelen. In sommige situaties kan een menselijke klantenservice-vertegenwoordiger een betere oplossing bieden.
 3. Implementatiekosten: Het ontwikkelen en implementeren van chatbots kan duur zijn. Dit kan een drempel zijn voor kleinere bedrijven die hun klantenservice willen verbeteren.
 4. Mislukking van de implementatie: Als chatbots niet goed worden geïmplementeerd, kunnen ze leiden tot frustratie bij klanten en een negatieve impact hebben op de klantervaring.
 5. Data privacy: Het verzamelen van klantgegevens kan leiden tot zorgen over de privacy van de klant. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat de gegevens van klanten veilig zijn en volgens de geldende wet- en regelgeving worden behandeld.

Chatbots kunnen op verschillende manieren worden geïntegreerd in bedrijfstoepassingen, zoals op een website, in een app, op sociale media of in messaging-apps zoals Facebook Messenger. Door het gebruik van chatbots kunnen bedrijven de klantervaring verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

In het kort, chatbots zijn geautomatiseerde softwareprogramma’s die kunnen worden gebruikt om menselijke interactie te simuleren via chat-interfaces. Ze zijn geprogrammeerd om gesprekken te voeren met gebruikers en kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden, waaronder klantenservice, marketing, verkoop en ondersteuning. Chatbots zijn beschikbaar 24/7 en kunnen op elk moment van de dag vragen beantwoorden, waardoor bedrijven hun klanten snel van dienst kunnen zijn en de klantervaring kunnen verbeteren. Er zijn verschillende soorten chatbots, waaronder scripted -, AI-aangedreven – en hybride chatbots. Chatbots hebben voordelen zoals beschikbaarheid, kosteneffectiviteit, tijdbesparing, schaalbaarheid en personalisatie, maar ook nadelen zoals beperkingen, gebrek aan menselijkheid, implementatiekosten, mislukking van de implementatie en zorgen over data privacy.

ONLINE
MEER
SUCCES.NL

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening. Neem dan contact met ons op. 

NIEUWSBRIEF

Blijf altijd op de hoogte

Dit is alleen bedoeld voor artikelen, geen spam, nieuwe producten etc.

99%

Gratis scan

Na het invullen van het formulier, zullen we direct contact met je opnemen om de scan te bespreken.

99%

Vraag ‘m aan.