Wat is een framework?

Een framework is een verzameling van best practices, libraries en tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken om software te bouwen.

Wat is een framework?

Wat is een framework?

Een framework is een verzameling van best practices, libraries en tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken om software te bouwen. Het is een soort van sjabloon of architectuur waarmee ontwikkelaars snel en efficiënt software kunnen ontwikkelen, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over de details van de onderliggende infrastructuur.

Er zijn verschillende soorten frameworks, zoals bijvoorbeeld:

 1. Application frameworks: Deze frameworks bieden een structuur voor het ontwikkelen van complete applicaties, zoals bijvoorbeeld webapplicaties of mobiele applicaties. Het kan bijvoorbeeld gaan om een web framework zoals Ruby on Rails of Django, of een mobile framework zoals React Native of Xamarin.
 2. Library frameworks: Deze frameworks bieden een verzameling van functionaliteiten die ontwikkelaars kunnen gebruiken in hun software, zoals bijvoorbeeld databasetoegang, authenticatie of beveiliging.
 3. Platform frameworks: Deze frameworks bieden ontwikkelaars een platform waarop ze software kunnen ontwikkelen en uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het .NET framework of het Java Virtual Machine (JVM).
 4. Testing frameworks: Deze frameworks bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om hun code te testen automatisch.

In het algemeen bieden frameworks ontwikkelaars de volgende voordelen:

 • Het bespaart tijd omdat ontwikkelaars niet hoeven te starten met het bouwen van de infrastructuur vanaf nul.
 • Het vermindert fouten omdat ontwordelijke ontwikkelaars gebruik maken van dezelfde best practices en libraries, waardoor de software consistent en betrouwbaar is.
 • Het verhoogt de productiviteit omdat ontwikkelaars zich kunnen richten op de specifieke functionaliteit van de applicatie in plaats van zich druk te maken over de infrastructuur.
 • Het maakt het gemakkelijker om nieuwe ontwikkelaars op te leiden omdat ze dezelfde methoden en tools gebruiken.
 • Het maakt het gemakkelijker om de software te onderhouden omdat de code consistent is en omdat de structuur van de software duidelijk is.

.NET is een ontwikkeling framework en platform van Microsoft. Het biedt ontwikkelaars een set van tools, libraries en runtime-omgevingen voor het ontwikkelen van toepassingen voor Windows, web, mobiele, gaming, IoT en AI. .NET is ontworpen om eenvoudig te gebruiken en te implementeren, het biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruik te maken van een groot aantal krachtige functies zoals geavanceerde debugging, profilerings- en traceeropties, en een brede selectie van programma-interfaces (APIs) voor tal van platformen en devices.

.NET bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

 • .NET Framework: een runtime-omgeving die uitvoering van code mogelijk maakt.
 • .NET Core: een open-source en kruisplatform runtime-omgeving.
 • ASP.NET: een web-ontwikkeling framework.
 • Xamarin: een framework voor mobiele ontwikkeling met C#.
 • Blazor: een web-ontwikkeling framework voor het uitvoeren van C#-code in de browser.

Met .NET kunnen ontwikkelaars software ontwikkelen in verschillende talen, zoals C#, F#, en Visual Basic. Het biedt ook ondersteuning voor vele populaire open-source libraries en frameworks, zoals Entity Framework, ASP.NET MVC en SignalR.

In samenvatting, een framework is een verzameling van best practices, libraries en tools die ontwikkelaars kunnen gebruiken om software te bouwen. Er zijn verschillende soorten frameworks zoals Application frameworks, Library frameworks, Platform frameworks en Testing frameworks. Frameworks bieden ontwikkelaars voordelen zoals tijdbesparing, vermindering van fouten, verhoogde productiviteit, gemakkelijke opleiding van nieuwe ontwikkelaars en gemakkelijke onderhoud van de software.

ONLINE
MEER
SUCCES.NL

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening. Neem dan contact met ons op. 

NIEUWSBRIEF

Blijf altijd op de hoogte

Dit is alleen bedoeld voor artikelen, geen spam, nieuwe producten etc.

99%

Gratis scan

Vrijblijvend een complete scan van jouw website. Vraag ‘m aan.

99%

Vraag ‘m aan.