Wat is extranet?.

Een extranet is een privé-netwerk dat specifiek is ontworpen om externe partijen toegang te geven tot bepaalde informatie of functionaliteiten van een organisatie. Het biedt een veilige en controleerbare omgeving waarin externe partijen kunnen samenwerken en communiceren met de organisatie. Een extranet kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals het delen van documenten, het geven van toegang tot bedrijfsapplicaties, het verwerken van bestellingen, het uitwisselen van technische informatie en meer. Het kan worden gehost op eigen servers of via een cloud-gebaseerde oplossing en kan worden gekoppeld aan een intranet voor interne gebruikers. Hierdoor kan een organisatie haar interne en externe communicatie en samenwerking efficiënter maken.

Wat is extranet?

Een extranet is een privé-netwerk dat specifiek is ontworpen om externe partijen toegang te geven tot bepaalde informatie of functionaliteiten van een organisatie. Het biedt een veilige en controleerbare omgeving waarin externe partijen, zoals klanten, leveranciers of partners, kunnen samenwerken en communiceren met de organisatie.

Een extranet kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het delen van documenten, het geven van toegang tot specifieke bedrijfsapplicaties, het verwerken van bestellingen of facturatie, het uitwisselen van technische informatie en meer. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via een online portal waar externe partijen kunnen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Een extranet kan worden gehost op eigen servers van een organisatie of via een cloud-gebaseerde oplossing. Dit biedt een veilige en controleerbare omgeving waar gevoelige bedrijfsgegevens kunnen worden opgeslagen en gedeeld met externe partijen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om samen te werken en te communiceren met externe partijen.

Een extranet kan ook worden gekoppeld aan een intranet, een soortgelijke private online omgeving die toegang geeft aan interne gebruikers zoals medewerkers. Hierdoor kan een organisatie haar interne en externe communicatie en samenwerking efficiënter maken.

Wat zijn de verschillen tussen extranet en intranet?

  1. Toegang: Een extranet geeft toegang aan externe partijen zoals klanten, leveranciers of partners, terwijl een intranet alleen toegankelijk is voor leden van een organisatie.
  2. Doel: Het doel van een extranet is om de zakelijke relaties met externe partijen te versterken, terwijl een intranet erop gericht is om de interne communicatie, samenwerking en informatie-uitwisseling binnen een organisatie te verbeteren.
  3. Inhoud: De inhoud op een extranet is vaak gericht op zakelijke zaken zoals online bestellingen, facturatie, toegang tot klantendata of technische documentatie. Een intranet kan echter inhoud bevatten zoals document management, toegang tot bedrijfsapplicaties, e-mail, agenda’s, enzovoort.
  4. Beveiliging: De beveiliging van een extranet moet vaak voldoen aan beveiligingsnormen voor externe partijen en kan ook een extra laag van encryptie of authenticatie vereisen. Een intranet is vaak strikter beveiligd omdat de informatie vaak gevoeliger is en alleen bedoeld is voor interne gebruikers.
  5. Schaalbaarheid: Een extranet is vaak groter in omvang en kan meerdere externe partijen ondersteunen, terwijl een intranet vaak kleiner is en specifiek is voor een organisatie.

In samenvatting is een extranet een privé-netwerk dat specifiek is ontworpen om externe partijen toegang te geven tot bepaalde informatie of functionaliteiten van een organisatie. Het biedt een veilige en controleerbare omgeving waarin externe partijen kunnen samenwerken en communiceren met de organisatie. Een extranet kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals het delen van documenten, het geven van toegang tot bedrijfsapplicaties, het verwerken van bestellingen, het uitwisselen van technische informatie en meer. Het kan worden gehost op eigen servers of via een cloud-gebaseerde oplossing en kan worden gekoppeld aan een intranet voor interne gebruikers. Hierdoor kan een organisatie haar interne en externe communicatie en samenwerking efficiënter maken.

ONLINE
MEER
SUCCES.NL

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening. Neem dan contact met ons op. 

NIEUWSBRIEF

Blijf altijd op de hoogte

Dit is alleen bedoeld voor artikelen, geen spam, nieuwe producten etc.

99%

Gratis scan

Na het invullen van het formulier, zullen we direct contact met je opnemen om de scan te bespreken.

99%

Vraag ‘m aan.