Wat is intranet?

Intranet is een privé-netwerk dat wordt gebruikt binnen een organisatie of bedrijf.

Wat is intranet?

Wat is intranet?

Intranet is een privé-netwerk dat wordt gebruikt binnen een organisatie of bedrijf. Het is een interne versie van het internet, met een beperkte toegang tot specifieke informatie en functionaliteiten die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers binnen de organisatie.

Een intranet kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals communicatie, samenwerking, informatie-uitwisseling en toegang tot bedrijfsapplicaties. Dit kan onder andere bestaan uit document management systemen, databases, e-mail, agenda’s, project management tools, videoconferenties, enzovoort.

Een intranet kan worden gehost op eigen servers van een organisatie of via een cloud-gebaseerde oplossing. Het biedt een veilige en controleerbare omgeving waar gevoelige bedrijfsgegevens kunnen worden opgeslagen en gedeeld. Hierdoor wordt het gemakkelijker om samen te werken en te communiceren binnen een organisatie.

Een intranet kan ook worden gekoppeld aan een Extranet, een soortgelijke private online omgeving die toegang geeft aan externe partijen zoals klanten, leveranciers of partners. Hierdoor kan een organisatie haar zakelijke relaties versterken door het delen van informatie en het gemakkelijker maken van samenwerking.

Verschillen tussen intranet en extranet?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een intranet en een extranet:

  1. Toegang: Een intranet is alleen toegankelijk voor leden van een organisatie, terwijl een extranet toegang biedt aan externe partijen zoals klanten, leveranciers of partners.
  2. Doel: Het doel van een intranet is om de interne communicatie, samenwerking en informatie-uitwisseling binnen een organisatie te verbeteren, terwijl een extranet erop gericht is om de zakelijke relaties met externe partijen te versterken.
  3. Inhoud: De inhoud op een intranet is vaak gericht op interne zaken zoals document management, toegang tot bedrijfsapplicaties, e-mail, agenda’s, enzovoort. Een extranet kan echter specifieke functies bieden zoals online bestellingen, facturatie, toegang tot klantendata of technische documentatie.
  4. Beveiliging: De beveiliging van een intranet is vaak strikter dan die van een extranet, aangezien de informatie op een intranet vaak gevoeliger is en alleen bedoeld is voor interne gebruikers. Een extranet moet echter vaak voldoen aan beveiligingsnormen voor externe partijen en kan ook een extra laag van encryptie of authenticatie vereisen.
  5. Schaalbaarheid: Een intranet is vaak kleiner in omvang en kan specifiek zijn voor een organisatie, terwijl een extranet vaak groter is en meerdere externe partijen kan ondersteunen.

In samenvatting, intranet is een privé-netwerk dat wordt gebruikt binnen een organisatie of bedrijf. Het biedt een veilige en controleerbare omgeving voor communicatie, samenwerking, informatie-uitwisseling en toegang tot bedrijfsapplicaties. Het kan worden gehost op eigen servers of via een cloud-gebaseerde oplossing en kan worden gekoppeld aan een Extranet voor externe partijen.

ONLINE
MEER
SUCCES.NL

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening. Neem dan contact met ons op. 

NIEUWSBRIEF

Blijf altijd op de hoogte

Dit is alleen bedoeld voor artikelen, geen spam, nieuwe producten etc.

99%

Gratis scan

Vrijblijvend een complete scan van jouw website. Vraag ‘m aan.

99%

Vraag ‘m aan.