Wat is online marketing?

Online marketing, ook wel digitale marketing genoemd, is het proces van het promoten van producten of diensten via internetkanalen.

Wat is online marketing?

Wat is online marketing?

Online marketing, ook wel digitale marketing genoemd, is het proces van het promoten van producten of diensten via internetkanalen. Het omvat een breed scala aan technieken en methoden, waaronder zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine-adverteren (SEA), contentmarketing, e-mailmarketing, affiliate marketing, social media marketing, en online PR.

 1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO is het proces van het verbeteren van de zichtbaarheid van een website of webpagina in de organische zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google, Bing of Yahoo. Dit kan worden bereikt door het gebruik van relevante zoekwoorden, kwalitatief goede inhoud, en het verbeteren van de technische aspecten van de website.
 2. Zoekmachine-adverteren (SEA): SEA is het proces van het plaatsen van betaalde advertenties in zoekmachineresultaten. Dit kan worden gedaan door middel van zoekmachine-advertising programma’s zoals Google AdWords of Bing Ads.
 3. Contentmarketing: Contentmarketing is het proces van het creëren en delen van waardevolle inhoud met het doel om een doelgroep te informeren en te engageren. Dit kan in de vorm van blogposts, video’s, infographics, e-books, whitepapers, enzovoort. Het doel is om de doelgroep te informeren en te helpen bij het nemen van een beslissing, in plaats van direct te proberen te verkopen.
 1. E-mailmarketing: E-mailmarketing is het proces van het versturen van e-mails aan een groep mensen met het doel om hen te informeren over producten of diensten, of om hen te verleiden tot een aankoop. Dit kan worden gedaan door middel van nieuwsbrieven, aanbiedingen of andere commerciële e-mails.
 2. Affiliate marketing: Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een website of bedrijf een commissie betaalt aan een andere website of individu voor elke verkoop of conversie die via hun website wordt gegenereerd. Dit kan door middel van banners, links of andere vormen van referral marketing.
 3. Social media marketing: Social media marketing is het proces van het gebruiken van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, enzovoort om een ​​bedrijf of merk te promoten en te bouwen. Dit kan worden gedaan door het creëren van inhoud, het lopen van campagnes en het onderhouden van interactie met de volgers.
 4. Online PR: Online PR is het proces van het genereren van online aandacht voor een bedrijf of merk door middel van publicaties in online media. Dit kan worden gedaan door het verzenden van persberichten, het onderhouden van relaties met bloggers en journalisten, en het creëren van content die geschikt is voor publicatie.

Wat zijn de voor- en nadelen van online marketing?

Voordelen van online marketing?

 1. Lagere kosten: Online marketing is vaak goedkoper dan traditionele marketingmethoden, zoals print- of televisieadvertenties.
 2. Hogere bereikbaarheid: Online marketing kan een groter publiek bereiken dan traditionele methoden, aangezien internetgebruikers over de hele wereld kunnen worden bereikt.
 3. Gerichte targeting: Online marketing biedt de mogelijkheid om specifieke doelgroepen te selecteren en te targeten, waardoor de kans op conversies groter is.
 4. Meetbaarheid: Online marketing biedt uitgebreide analyse- en meetinstrumenten waarmee de resultaten van campagnes kunnen worden gemeten en geoptimaliseerd.
 5. Interactie met de klant: Online marketing biedt meer mogelijkheden voor interactie met de klant, zoals chatbots en social media, waardoor de relatie met de klant kan worden versterkt.

Nadelen van online marketing:

 1. Overbelasting van informatie: Er is een overvloed aan informatie op internet, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen tussen de concurrentie.
 2. Digitale vaardigheden vereist: Succesvolle online marketing vereist vaardigheden in websiteontwikkeling, contentcreatie en analyse.
 3. Privacyzorgen: Online marketing kan leiden tot privacyzorgen, vooral met betrekking tot het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens.
 4. Technische problemen: Online marketing is afhankelijk van technologie, dus technische problemen zoals website-uitval of e-mails die niet worden bezorgd, kunnen leiden tot verlies van potentiële klanten.
 5. Slechte reputatie: Online marketing kan leiden tot slechte reputatie als er onjuiste of misleidende informatie wordt gepresenteerd, of als er onethische praktijken worden gebruikt, zoals spamming of phishing.
 6. Hoge concurrentie: Er zijn veel bedrijven die online marketing gebruiken, waardoor de concurrentie vaak hoog is en het moeilijk kan zijn om op te vallen.

In het algemeen is online marketing een krachtige manier om producten of diensten te promoten en te verkopen via internetkanalen. Het kan ook worden gebruikt om de merkawareness te verhogen en de relatie met de klanten te versterken.

ONLINE
MEER
SUCCES.NL

Heb je vragen of wil je meer weten over onze dienstverlening. Neem dan contact met ons op. 

NIEUWSBRIEF

Blijf altijd op de hoogte

Dit is alleen bedoeld voor artikelen, geen spam, nieuwe producten etc.

99%

Gratis scan

Na het invullen van het formulier, zullen we direct contact met je opnemen om de scan te bespreken.

99%

Vraag ‘m aan.